Palvelinten hallinta H5: Git

Tein harjoituksen pe 4.5.2018 klo 8:50-11:25. Käytin Lenovon ideapad Z500, jossa oli USB-livetikku Xubuntu 16.04 LTS.

Harjoituksen ohje suoraan Tero Karvisen sivuilta http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5p:

“a) Valitse aihe omaksi kurssityöksi ja varaa se kommenttina aikataulusivun perään.

b) Julkaise raportti MarkDownilla. Jos käytät GitHub:ia, se tekee muotoilun automaattisesti “.md”-päätteisiin dokumentteihin.

c) Aja oma Salt-tila suoraa git-varastosta. Voit joko tehdä tilan alusta lähtien itse tai forkata sirottimen.”

Tässä harjoituksessa pohjana on käytetty Tero Karvisen oppituntia 25.4.2018 Palvelinten hallinta -kurssilla sekä hänen nettisivujaan: http://terokarvinen.com/.

b) Julkaise raportti MarkDownilla

Käytin raportin julkaisuun ohjetta täältä: https://palvelintenhallinta1.wordpress.com/2018/04/29/h5/

Menin siis osoitteeseen jaanaputro.wordpress. com / wp-admin. Vasemmasta palkista kohta Settings ja Writing. Täppä kohtaan Use Markdown. Seuraavaan kohtaan mentäessä huomasin, ettei tuo tabulaattorin käyttö onnistu WordPressissä. Joten se siitä sitten. Otsikointi kyllä onnistui hyvin.

c) Aja oma Salt-tila suoraan git-varastosta

Aloitin laittamalla ensin perusasetukset kuntoon: kielen vaihto “setxkbmap fi“, salasanan asetus “passwd” ja laitoin nettiyhteyden päälle. Sitten päivityksien haku: “sudo apt-get update” ja Gitin asennus: “sudo apt-get -y install git“.

Menin selaimella osoitteeseen github.com/jputro ja sieltä valitsin vielä siinä vaiheessa sirottimen nimellä toimineen projektin. Kopioin projektin osoitteen ja komennolla “clone git <URL>” kopioin tuon projektin koneelleni. Muutin projektin nimen suolakiveksi. “cd sirotin/srv/salt/” ja muutin siellä olleen kansion “mv hellotero hellojaana“. “cd hellojaana” ja “mv hellotero.txt hellojaana.txt“. “Nano hellojaana.txt” ja muutin vanhan osoitteen muotoon See you at https://jaanaputro.wordpress.com. Tallennus ja “git add .” sekä “git commit“. Sitten “nano init.sls” ja muutin helloterot hellojaanaksi. Tallennus. Sitten “cd ..” ja “nano top.sls“. Muutin taas helloteron hellojaanaksi. “git add .” ja “git commit“.

Sitten “cd desk” ja “nano init.sls“:

H5_1

Tämän jälkeen “cd ..” ja muutin run.sh-tiedostoa “nano run.sh“. Laitoin sinne omat github-sivut. Sammutin koneen ja käynnistin uudelleen. Kieli oli pakko asettaa ensin, jotta sain otettua wifi-yhteyden. Sitten kaksi komentoa:

wget https://raw.githubusercontent.com/jputro/suolakivi/master/run.sh
bash run.sh

Kokeilin “audacity“, käynnistyi. Sama juttu sekä Vlc:llä että Chromium-browserilla.

H5_2.png

H5_3

Lähteet

Lähteet on tekstin seassa sitä mukaa, kun niitä on käytetty.

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s