Tein harjoituksen ma 23.4.2018 klo 11:00-12:44. Käytin Lenovon ideapad Z500 ja ThinkPad T440p. Molemmissa oli Xubuntun 16.04 LTS USB-livetikulta.
Harjoituksen sisältö Tero Karvisen sivuilta (http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%e2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5p):
“a) Opiskele yllä aikataulussa olevat artikkelit. Noissa artikkeleissa opetetaan ne asiat, joilla läksyt saa tehtyä. Tätä lukutehtävää ei tarvitse raportoida. Luettava materiaali on kunkin tapaamiskerran kohdalla.
b) Tee kahdella orjalla esimerkki, jossa orjat saavat eri muuttujan pilarista. Tarkista ‘pillars.items’, että kummalekin orjalle mene eri tieto. Tee jokin muu kuin tunnilla tehty sshd-esimerkki.
c) Tee kahdella orjalla esimerkki, jossa toinen orja saa muuttujan pilarista ja toinen käyttää oletusarvoa (pillar.get). Tee jokin muu kuin tunnilla tehty sshd-esimerkki.”
Tässä harjoituksessa pohjana on käytetty Tero Karvisen oppituntia 18.4.2018 Palvelinten hallinta -kurssilla sekä hänen nettisivujaan: http://terokarvinen.com/.
Alkusäätö
Ajattelin tehdä harjoituksen Apachelle. Masterin ja minionin sekä Apachen asennukseen ja käyttöönottoon löytyy aiemmin tekemäni harjoitus: https://jaanaputro.wordpress.com/2018/04/09/palvelinten-hallinta-h2-apache-php/
Tein siis sen mukaan alkusäädön sekä Apachen asennuksen. Ainoat erot olivat, että thinkpadin id:ksi tuli nyt vain thinkpad (ei thinkpad1 kuten aiemmassa harjoituksessa) ja jätin tekemättä tuon public_html kansion sekä siihen liittyvän index.html tiedoston.
Minionien testi:
Apachen testi:
Apachen automatisointi
Tähänkin minulla olisi jo suora ohje, mutta kirjoitin sen kertauksen vuoksi tähän uudestaan. Lähde: http://terokarvinen.com/2018/apache-user-homepages-automatically-salt-package-file-service-example
Aloitin siis luomalla uuden kansion: “sudo mkdir -p /srv/salt“. Menin kansioon “cd /srv/salt/” ja loin uuden kansion Apachea varten: “sudo mkdir apache“. “cd apache” ja “sudoedit default-index.html“. Kirjoitin sinne “Miten menee?” ja tallensin Ctrl + x ja y + Enter. Sitten uusi tiedosto “sudoedit init.sls” ja tallensin:
Tämän jälkeen testasin tilan toimivuuden “sudo salt ‘*’ state.apply apache“:
Kokeilin molemmilla koneilla, että localhost osoitteet toimivat.
b) Tee kahdella orjalla esimerkki, jossa orjat saavat eri muuttujan pilarista
Testasin ensin kontekstimuuttujan toimivuutta. Muokkasin ensin tekstitiedostoa: “sudoedit default-index.html“:
Miten menee? {{ message }}
Tallensin ja muokkasin sls-tiedostoa: “sudoedit init.sls“. Lisäsin sinne kolme riviä (template, context, message):
Tallensin ja kokeilin: “sudo salt ‘*’ state.apply apache“. Muokkauksia näytti tulleen, joten tarkistin menemällä localhost osoitteeseen. Sitten vielä “sudo salt ‘*’ cmd.run ‘cat /var/www/html/index.html“:
Tein top-tiedoston salt-kansioon: “cd ..” ja “sudoedit top.sls“. Laitoin sinne:
base:
‘*’:
– apache
Tallensin. Testasin, tuliko virheilmoituksia: “sudo salt ‘*’ state.highstate“. Ei tullut, joten jatkoin.
Aloin käyttää Tero Karvisen ohjetta apuna: http://terokarvinen.com/2018/simple-secrets-in-salt-pillars
Loin siis uuden kansion: “cd” ja “sudo mkdir /srv/pillar/“. Sitten “cd /srv/pillar/” ja “sudoedit init.sls“:
Tallensin ja “sudoedit jaana1.sls“. Laitoin sinne
message: “Onko kaunis ilma?”
ja tallensin. Sitten tein “sudoedit thinkpad.sls” ja laitoin sinne
message: “Koko ajan sataa.”
ja tallensin. Kävin vielä muuttamassa Apachen init.sls tiedostoa: “sudoedit /srv/salt/apache/init.sls” ja laitoin sinne “message:” perään {{ pillar[‘message’] }}.
Sitten “sudo salt ‘*’ state.highstate” ja kävin katsomassa localhost osoitteita. Molemmat saivat eri viestit. Sitten vielä “sudo salt ‘*’ pillar.items“:
c) Tee kahdella orjalla esimerkki, jossa toinen orja saa muuttujan pilarista ja toinen käyttää oletusarvoa (pillar.get)
Käytin tässä apuna Tero Karvisen ohjetta: http://terokarvinen.com/2018/secrets-in-salt-pillars
Aloitin poistamalla /srv/pillar/ kansiosta thinkpadin tiedoston: “sudo rm thinkpad.sls” ja muokkasin “sudoedit top.sls” tiedostoa sitten, että poistin thinkpadin rivit. Muokkasin vielä “sudoedit jaana1.sls” tiedostoa laittamalla messageksi “Aurinko paistaa.“. Menin “cd /srv/salt/apache/” kansioon ja “sudoedit init.sls“. Muutin message-rivin niin, että siinä oli:
message: {{ pillar.get(‘message’, ‘Eilen satoi.’) }}
Tallensin. Testasin: “sudo salt ‘*’ state.highstate“. Muutoksia näytti tapahtuneen ja kävin katsomassa localhost osoitteet. Siellä viestit olivat taas muuttuneet:
Lähteet
Lähteet on tekstin seassa sitä mukaa, kun niitä on käytetty.
Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html